Thursday, July 9, 2009

Explorasi Gunung Berembun Berakhir







Salam semua...

rasa kepuasan t'selit d sebalik riak wajah ku ini setelah 3 hari 2 malam aku berada d sana (gunung berembun) rasa satu kepuasan yg teramat sgt setelah berhempas pulas utk sampai ke destinasi..ada sedikit kekecewaan dlm diri ini kerana aku kekurangan stamina pada hari pertama pendakianku, tetapi perjalanan ke puncak harus d teruskan jua... perhentian pertama (camp site) di kem Y..dimana aku dan yg lain harus b'malam d sna semalaman..melepaskan penat lelah dan harus menyimpan tenaga utk pendakian seterusnya.. menikmati makanan utk mengembalikan tenaga y d kerahkan pada pendakian pd hari pertama.

Hari kedua...b'siap sedia mendaki ke puncak "Gunung Berembun". mengambil masa selama 2 jam utk smp ke puncak..Alhamdulillah..setelah melaui pelbagai mcm dlm pendakian akhirnya sinar kepuasan dlm diri ini terungkai juga, menikmati keindahan ciptaan yg maha esa dgn keindahan yg bukan semua org mampu utk melihatnya..pandangan yg berbeza dari sudut yg berbeza..pelbagai spesis flora n fauna dpt kita nikmati apabila tiba di kawasan bonzai..pelbagai spesis periuk kera, orkid dan b'mcm2 lg tumbuhan liar d atas sna.. setelah hampir sejam berehat perjalanan perlu di teruskan. Pendakian berikutnya adalah ke kem site ke2 (Lata lansir) kawasan air terjun y t'tinggi d gunung berembun, sebelum smp ke kem seterusnya...harus menuruni kawasan y curam... perjalanan utk ke kem tiada apa2 masalah, dan hya mengambil masa yg singkat utk ke sana..mungkin kerana trek y sebelum ini begitu mencabar memudahkan kami smp dgn cepatnye... melalui anak2 sungai y jernih, mampu memikat hati y melaluinya... berhenti seketika utk melepaskan segala kepenatan dan b'gambar seketika. Setelah puas, perjalanan di diteruskan, dari tempat rehat ke kem site ke-2 tidaklah berapa jauh, hya mengambil masa selama 15 minit saja...
Alangkah t'kejut dan t'pesonanya pabila smp di kem site "lata Lansir"..p'mandangan y selama ini d war2kan t'bukti menjadi satu kenyataan ...entah bgaimana hendak d gambarkan.. letak saja beg galas di bahu ini, aku terus b'lari utk meneroka d setiap penjuru kawasan Lata Lansir...indah...sungguh indah dan m'personakan. Bangga kerana aku insan pertama dlm group yg sampai ke kem site dulu...ketenangan, kepuasan, kegembiraan membuak2 d dlm hati ini... MasyaAllah!!! cantiknyeeee....

Setelah puas meneliti dan menikmati permandangan tiba masa utk mendirikan khemah utk b'mlm semalam di sini (Lata Lansir). Selesai m'dirikan khemah..waktu utk program seterusnya...mandi!!!!!!...hehehe... Pergh!!!! sejuk x t'kata bila merebahkan diri di dlm air...segar s'tiasa..nikmat kesegaran terasa (mcm iklan la plak)..hehe... kejernihan air sungai Lansir mmg tidak dpt d gambarkan dgn kata2, hya dgn melihat dan merasainya sdri baru kita tahu akan kesegaran dan kejernihannya. Seperti biasa, pada waktu malam adalah masa utk merehatkan diri, meramah mesra dan mengisi perut yg dari siang td asyik b'dering2…hehehehe (apa pya ayat daaa..janji sedap dgr).


P'mandangan di waktu pagi adalah p'mandangan y sgt cantik, dari Lata Lansir kita dpt melihat "Gunung Tebu". Kepulan awan y seakan2 kapas y meliputi setiap pergunungan sememangnya sgt mengujakan. Ini adalah pengalaman yg begitu menakjubkan

Selepas puas akan segalanya, masa utk b'kemas dan pulang. Perjalanan mengambil masa selama 6 - 7 jam utk smp ke Resort, walaupun b'mcm2 dugaan semasa turun, tetapi keadaan msih t'kawal. Dalam jam 6pm (kiraan secara kasar) group kami smp ke destinasi, b'kumpul dan berangkat pulang ke KL. Itu adalah sedikit sebanyak pengalaman y dpt aku kongsikan pd korang semua wlaupun tidak secara t'perinci..tapi sekurangnya korang dpt merasakan akan aktiviti y aku alami selama 3 hari 2 malam di atas sana. So..sampai sini saje utk entri kali ini, hope so korang hepi dgn pengalaman aku ini…cau

MrYusSmiLe
– Hari y indah apabila di selimuti dgn keindahan.

p/s - More picture click kt web ni myspace picture

Post a Comment