Sunday, August 23, 2009

Cite bulan Posa..

Yippi... Hehehe..penat siut first posa smlm..tp x ada la lesu mcm 10hr x dpt air.. still maintain lg ni, cuma penat sbb kerja byk. Dari pagi aku raut kulit tebu smp la petang baru setel2..aduiii!!! Apa ke jadahnye la y berlaku tu yee.. cite nye begini... biasalah, first ramadhan, semua nya first..so preparation tu x ada, esp meniaga bazar Ramadhan. Memang x ble budget waktu n kelam kelibut sbb ni adalah first time meniaga tebu..jadi x tahu waktu bila nk meraut dan waktu bila nak memerah tebu.."memerah??"..hehehe. Jadi pagi dlm pkul 10am aku da start wat keje meraut, Ya Allah..baru 3 ikat tgn da sakit + kejang..berurat2 tgn aku ni dwatnye..mmg sadis gile wt keje s'sorang..member lak lmbt smp..layan je la walaupun perit, tp hati ttp sabar.(kata bulan Ramadhan). aku perlu meraut sekurang2nya 20 ikat tebu utk supply 3 tapak bazar. 1 ikat ada 10btg, so 20 ikat b'samaan dgn 200btg, satu btg plak kena potong 3, jadi ia b'tambah m'jadi 30 btg utk satu ikat. (mcm teka teki plak erk).so..faham2 la sndri erk..pndai2 la kira...math kawe lemah sikit..hehehe...tp tu la y sbnrnya.

da pukul 3 pun still lg meraut...adus..!!! bru raut utk 12 ikat...hehehe..ntah le..tp ttp jgk teruskan wlaupun sbnrnya da t'lalu lewat utk b'niaga.Tapi tugasan ttp diteruskan juga, biar penat asal b'baloi..klu x b'mula dr sekarang, esok kita tak tahu akan keadaannya..betul tak.. Dalam pukul 4.30pm, semuanya selesai..setiap bazar dah letak barang, cuma Shah Alam je x sempat masuk..so..esoknya baru le b'niaga kat Shah Alam. Alhamdulillah... semua b'jln lancar wlaupun agak kelam kabut jgklah. Semua peniaga dah pacak khemah dan semua peniaga dah start berniaga, hya tggl gerai Ncek Yus je y "tembeh" nk siap. Sabar je la...Hasil penjualan agak memberangsangkan pada awal berniaga dan hari ni..ada peningkatan jugak, tapi x di nafikan..Shah Alam adalah lubuk bazar y pling meriah dan bleh buat duit (semuanya Express)...Apa pun x byk yg Ncek Yus nk kongsikan...sbb badan lesu otak penat sejak dua menjak ni...kan best klu ada org umah y bleh tulun urutkan..(rasanya bila tuh..??hehehe).

Apa2 pun...Bulan Ramadhan adalah bulan utk kita semua mencari rezeki dan ia juga merupakan bulan ibadah y d nanti.. walau mcm na pun sesibuk mana kita, jgn lupa pada amalan kita..kadang2..Ncek Yus sndri t'leka dgn diri sndri sbb t'lalu focus n khusyuk mengejar dunia. Akhir kata dr Ncek Yus dan dari pesanan kawan Ncek Yus.. "Jaga Solat & Jaga Iman".

Ncek Yus - Full activities lor....
Post a Comment