Monday, March 18, 2013

Nasi Arab

 Assalam mualaikum..,??

Selamat hari senin 18/03/2013 :)

Ok!! 
Berminat makanan Arab??
Klau berminat boleh try order dengan saya.

Kali ni kita cite pasal "Nasi Arab" ni ok. 
Jika dulu kita hanya tahu nasi kandar, nasi minyak, nasi jagung dan apa2 aje lah nasi kan.. tapi sekarang ni dah bermacam2 nasi kita boleh jumpa kat MALAYSIA ni especially NASI ARAB ni. 

Dah berlambak2 kedai makan yg menyediakan menu yg sedemikian seperti

SAHARA TEN - Plaza Masalam sek 9, Shah Alam
ZAM ZAM Restaurant - Seksyen 9, Shah Alam
SABA' Restaurant - Cyberjaya
D' Arab Cafe - Sek 7, Shah Alam

dan yg terbaru Insha Allah di Mak Su Iqa Bakery & Cafe... he he he he..

Apa special ye Nasi Arab ni? Bagi saya la yg minat merasa makanan ni ialah dari sudut presentation dan cara masakannya. Lagi pn dari segi bahan2 penyediaannya tak lah serumit mana cuma rempahnya saja limited, mean tak ada di sini. Dan ada cara yg PENTING untuk menyediakan rempah masakannya.

Selalu kalau kita masak, rempah apa bagai kita masuk dalam BLENDER then tekan suis... Brrrrrrrrrr...... brrrrrr... terus tersedia lumatkan.. tapi untuk menjadikan ia lebih beraroma dan lebih sedap, better menggunakan batu kesung or batu giling kerana kualiti dan kesannya amat2 puashati dan rasanya very2 ORIGINALITY and Classic.

Ok.. cuma di sini Nasi Arab yg ada ni, telah di olah sedikit mengikut tekak orang ASIA... may be like Spicy, more ingredients.
Yelah..kita faham, cara Arab lebih kepada masam dan tawar dan terlalu simple tapi masih lagi bole diterima oleh tekak orang ASIA. 

Orait.. !! 
Tak nak story lebih2 sgt, sbb setiap posting saya, tak nak terlalu sgt bercerita, sebab tahu, nanti boring..ha ha ha.
Jadi... jika nak merasa cara Mak Su Iqa Bakery & Cafe
boleh buat tempahan untuk any majlis ok.

Insha Allah.. akan di adakan class juga.. :)


isi spoiler...
Post a Comment