Friday, March 29, 2013

not in mood


Assalam mualaikum..??
Sejak kebelakangan ni, mood selalu saje tak elok, entah la kenapa. Banyak sangat benda nak pikir lebih2 lagi perkara yg melibatkan duit. Bukan apa, duit tu ada, cuma kadang2 terpikir sejenak pasal benda tu, kasi pinjam orang, dahulukan dulu duit dan macam2 lagi lah.. lelama feed up dibuatnya. Yang meminjam plak bila nak meminjam, merayu macam2 sampai sanggup jatuhkan air muka sendiri kerana nak dapatkan duit, macam2 janji lah diberi.. tapi bila tiba masa yg dijanjikan, adalah pulak alasan lain yg diberikan.. BENGANG pulak dibuatnya. Niat dihati ni nak membantu, nak bantu seikhlas hati, bantu untuk selesaikan hutang dan masalah lain, tapi bila terjadi macam ni.. Setan dh menghasut, hati dh memberontak dan macam2 lagi lah, benda jadi x ikhlas.. cuba komitkan diri seperti mana pandai meminjam dan pandai lah pulangkan. entahlah..
Tu satu hal.. yg dua hal pulak, payment jobs x bayar2, b4 projek kata siap terus dapat payment. skg dah nak masuk 4 bulan la plak x masuk2, budak kerja nak kena bayar, bila sebelum dpt job sebenarnya nak tolak, tapi merayu2 nak suruh kita buat, endingnya nothing.. bila ditanya payment, lambat la.. tuan rumah bangkurap la.. padahal boleh kot pakai duit sdri untuk bayar kat aku, bukannya banyak pn.
Tulah masalahnya bila jumpa orang jenis macam ni.. bila x dibantu, pelbagai la ungkapan yg terkeluar dari mulut, pandai cakap org lain bermasalah, last2 diri sendiri yg bermasalah, klau ALLAH nak tunjukkan kelemahan kita tu kejap je. 
Entah lah.. kadang2 kena pendam dan muhasabahkan diri ni, cuma kadang2 tu hati ni meronta2 suruh diingat2.. tak pe la.. may be ada hikmah disetiap perkara tu.. mungkin ALLAH nak turunkan rezeki yg lain pada hambanya, mana tahu kan?? yg penting usaha, doa dan tawakal.. In Shaa ALLAH.. ada jalannya.. :)
Post a Comment