Saturday, March 30, 2013

Moody

Hidup ni kadang2 membuat kita terpaksa menjadi manusia yg berpura2.. berpura2 tidak ada masalah. Kena sentiasa hepi je.. Tapi manusia memang tak dapat sembunyikan masalah juga, tapi bila skali sekala kita moody, orang tak boleh faham keadaan kita, kenapa tak boleh think positif terhadap kita? Perasaan "moody" tu dh memang sebati dengan diri manusia. Biasalah bila sesuatu musibah melanda, duit hilang atau perkara2 yg memang x mampu nak elak datang lah sifat "mood yg bengong". Bukan kaum wanita saja yg ada period date.. kaum laki pn ada, sebab lelaki ni bila ada masalah perkara pertama dia x kan melibatkan orang lain, lebih gemar menyendiri dan buat hal sendiri sebab apa? Sebab pertama dalam hidup... tak nak melibatkan masalah ni pd orang lain esp insan yg paling rapat dengannya. 
Dalam hal sebegini, bukan tak nak berkongsi masalah, tapi tak nak masalah ini jd bebanan utk orang lain. Lelaki special dia macam ni.. try solve problem sendiri kecuali dh tak mampu baru dia akan bercerita dengan orang lain. Sebab tu kenapa kaum ADAM ni punyai tanggungjawab yg besar kepada keluarga, bukan sekadar melindungi tetapi kelebihan untuk selesaikan masalah yg besar. So.. kaum HAWA kena memahami sifat ADAM ni, ADAM dia sanggup susahkan diri untuk insan yg dia sayang, asalkan dpt melihat orang yg dia lindungi tu selesa dengan diri dia. Tapi HAWA kena fhm sifat lelaki yg kadang2 memang susah nak dibaca dan diduga. Jangan kerana sifat pendiam dia yg tetiba muncul.. wanita ni akan rasa bersalah pada diri sendiri.. take time.. bagi masa dan doa untuk pasangan kita agar di permudahkan jalan. Selagi ada kewarasan pada diri pasangan kita, berikan yg terbaik. No body perfect.. tapi salah seorang yg akan melengkapinya.
Cau..

Post a Comment