Wednesday, August 12, 2009

cite hari ini

Penat la skang ni… nk update blog pun x ada mood sbnrnya. Tapi pe kan daya, kena jugak gah kan diri utk wat posting. Keje pun bleh dikatakan tengah banyak yg nak dwat.. waktu rehatpun x menentu sebenarnya, tu yg lotih badan eden ni dwatnye. Cuma bulan ni ada sedikit masa utk berehat jugak coz menantikan bulan yg penuh kemulian dan keberkatan, apa lg klu bkn bulan Ramadhan. Masa nilah aku perlu merancang. Aku kena agih2kan masa utk kerja, meniaga dan amal ibadat aku..so schedule aku rasanya bleh dikatakan penuh, lebih2 lagi tahun ni aku dan kawan2 aku dah dapatkan tapak utk meniaga di bazaar ramadhan. (Cari side income lebih utk wat wet raya..hehehe).

Ada 5 tapak bazaar yg aku ambik, di tempat aku, shah alam n Andalas. So..tapak2 tu aku target utk meniaga air tebu. Sebab utama aku niaga air tebu pun sbb aku ada mesin tebu, mcm sayang je mesin tu klu tak di digunakan..huhuhu..sekurang2nya tak adalah perlu kuar modal besarkan..?? gunakan apa yg sememangnya ada, yg perlu skang ni bahan mentah seperti tebu n barang2 utk pembungkusan. Cuma masalah besar sekarang ni, stok gula susah nak dapat…pening jugak sebenarnya, nsb baik niaga air tebu..so, x pyh la guna gula kan…??? Terer x aku…hahahahaha… klu aku niaga air lain… lagi la menangis air mata baldi dwatnya..(ada ke air mata baldi????..belasah jelah..janji sedap dengar). Kena lah melilau mcm tokey getah sekerap gamaknye…hehe.

Malas klu nak diikutkan niaga kat bazaar ni, byk sgt memories aku psl niaga ni..tp ntah lah. Teringin plak nk join balik..hehehe.. mungkin sbb x ada apa nak wat kot or da buang tebiat atau sekadar mengisi duit poket utk di berikan kpd anak2 buah aku masa raya nnt kot…ehehe..as long as bnd ni “minat”,wlau malas mcm na pun…minat dlm b’niaga ni t’lalu tebal. Lagipun rindu nk lihat telatah orang membeli belah, mcm2 ragam n kerenah beb…dari situ gak leh “cuci-cuci services” mata ni skit..hahahahaha..adussss!!! kurang pahala aku nnt….(mengucap panjang aku dwatnye). Sebenarnya bila kita suka berniaga ni, kita akan dpt ramai kenalan tao, dari pelanggan hingga peniaga2 lain. Tulah kelebihan yg paling besar sbnrnya. Keakraban dan mungkin ble cari calon2 isteri kat situ..wakakakaka.. ops!!! T’gurau la plak..hehehe.

Mungkin ada yg t’tya2…mcm na keje ncek Yus yg sedia ada?? Ncek Yus dgn slumbernya m’jwb..keje mcm biasa, cm aktiviti lua kawasan tu d kurangkan kepada 50%(byk tu kurangnya) lbh2 tu ncek Yus nk wat taik mata dlm opis…hahahaha…gurau je. Keje ttp keje, Cuma jadual tu kita ada wat limit khas utk bulan puasa, kurangkan kerja berat n bykkan kerja repairing dlm opis. Yelah…takut gak klu t’lebeh keje berat nnt nce yus m’cari alasan utk tidak b’puasa..hahaha..(alasan saje tuh…jgn percaya).jgn percaya dgn apa y d katakana..just 4 fun je.. kita da besar, tahu mana yg baik n buruknya. Bleh b’fikir secara matang…rugi wooo klu ponteng posa, setahun hya sekali…klu b’kali2 pun kena posa jgk..sbb nikmat org b’posa ni bila kita b’buka..pergh!!!! nikmat yg terasa dr dlm…lelagi klu dpt air cincau bandung..pergh!!! t’leleh banget siut. Tapi yg penting sbnrnya..amal ibadat kita masa ni…secara logiknya bila waktu mcm ni, kita secara personal n spontan akan set pemikiran kita utk p’banyakkan amal ibadat kita, b’sedekah dan apa2 jelah tentang bulan mulia ni..that I’m ryt?? Kita jadi t’lalu slow dgn aktiviti kita y lain n kita focus pd amalan kita. Tulah kehebatannya bulan yg mulia ni..tp the reality is, manusia ni suka ikut pd p’sekitaran semasa je. Mcm t’ikut2 saje…sdgkn setiap amalan tu x kira pd bila masa kita bleh buatkan..?? (tupun masih ada lg setan2 yg x sedar diri). Cuma satu je ncek yus x dpt penuhi.. apa dia..??? klu korang terer tolong teka…hehehe..tp x yah lah teka..sbb ncek yus akn jwb sndri.. smp sekarang aku x mampu utk melengkapkan solat sunat terawikh ku dgn sempurna. Yakni…tidak cukup n tidak penuh..mst ada yg tinggal..satu kerugian sbnrnya. Harapkan seminggu ramadhan je full, lepas seminggu..jadi la 8 rakaat..dan seterusnya….?? Sndri pikir lah… dan x mustahil yg lain2pun mcm aku jgk..alahai!!! bila la nk berubah kan..?? hope so..aku akan wat yg t’baik utk kali ni dan seterusnya..

Ncek Yus ada menu air baru utk ncek Yus b’kongsi dgn korang..sbnrnya ncek Yus nk jadikan menu ni senjata utama n pertama dlm biz ni…n menu ni adalah menu ciptaan ncek Yus sdri.. tp xpe…jgn kedekut..mgkin ini bole jd sebahagian dr idea utk sapa2 yg x ada idea nk niaga nnt. Menu ni very simple n not bad..sesuai utk cuaca panas. Nak tahu ape..?? ok…“Air kelapa asam boi”..sejenis minuman yg segar n bagi ncek Yus sgt unik rasanya…sbb mengikut kajian tekak ncek Yus.. kesedapan air ni datangnya dr 2 rasa yg b’beza. Manis n masam.. so..kemanisan dr air kelapa dan kemasaman dari asam boi..bila di combine m’jadi satu…lalu t’hasillah sejenis menu baru yg sgt2 unik. Ncek Yus just try utk secawan air kelapa je..pastu letak 3 biji asam boi putih then biarkan ianya kembang..letak ais pastu minum..klu terasa lbh masam korang just kurangkan asam boi je dlm tu..tak yah taruk gula pun da sedap.. so..cuba lah try..mungkin tekak ncek yus ni pelik sikit…tp bg ncek yus, ncek Yus suka akan rasanya..mmg menyegarkan… cuba lah. (ncek Yus x kesah klu org lain amik idea ni..tak rugi ape pun). Klau ada yg ikut..satu kebanggaan bg diri ncek Yus ni…oh yee…bleh d buat ice blended klu nk cuba. Hehehe

Hehehe..oklah…ncek Yus ni suka merepek..bila ckp x ada mood nk post n3 baru x b’mkna ncek Yus x mampu nk b’cerita. Sbb apa yg ncek Yus postkan ni secara spontan dari minda ncek Yus sndri..tak ada edit2..apa yg t’pikir d benak pemikiran ni..ncek Yus akn lontarkan utk d kongsi b’sama teman2 blogger ncek Yus, asalkan ncek yus x kecikkan hati or t’lebey sudah cukup lah..pepun jika ada salah silap dlm ncek Yus b’blog ni..ncek Yus mtk maaf sbb kesilapan tu dr diri ncek Yus sndri. So..d harap ncek Yus dpt betulkan diri n gembirakan korang smua..dan maaf jika ada blog kawan2 yg ncek yus x sempat nk menyinggah, harap korang jgn terasa hati k. ad abaca, tp x tggl pesan…pepun… ncek Yus hepi ngn smua karya korang..take care. Peace!!

MrYusSmiLe – Emblem..ooOOoo Emblem..sori ek, n3 yg b’tajuk “Apa Daa” ncek Yus da delete..hehehe..sbb tu x ada posting baru..huhu..ya ampun!!!

Post a Comment