Wednesday, March 13, 2013

Lemak Ke Kentang

Assalam mualaikum...
Kita kongsi sedikit info mengenai KENTANG GORENG yg SEDAP!!
"Fakta nutrisi menyatakan bagi satu hidangan besar kentang goreng sekitar 169 gram, ia mempunyai 539 kalori, 63.4 gram karbohidrat dan 28.8 gram lemak iaitu 6.7 gram lemak tepu, 7.4 gram lemak trans serta lain-lain."
SO....
Anda peminat kentang? Di atas adalah sedikit info mengenai kandungan KALORI yg sgt2 x elok untuk badan kita. Suka GUMUK tak? or boleh di panggil dengan nama comel PRA OBESITI. he he he
Yup!! Kentang mempunyai kandungan lemak yg sangat tinggi, bagi mereka yg ala2 nak cutting model tu, saya x menggalakkan korang mengambilnya.. boleh ambil, tapi dalam kuantiti yg sepatutnya, melainkan anda adalah seorang ahli sukan yg suka bersukan dan membazir-bazirkan peluh tiap2 hari. Macam saya.. ha ha ha..
Tahukan..? Kentang goreng ni mampu membuat seorang wanita itu mempunyai pinggul atau peha seperti BEYONCE.. best ke klau PEHA dh macam drumstick ayam belanda, may be ok lah.. tp x senonoh la kalau dh macam tu masih nak pakai ketat2, dh mcm buah nangka yg di balut je. 
Walau macam mana pun, bagi insan yg diluar sana yg mengamalkan gaya hidup yg sihat, tak nak GOMOK dan nak badan cun tu, buatlah sedikit research dengan mengetahui cara NUTRISI pemakana anda dan paling TERBAIK cukupkn tido anda sekurang2nya 8 jam dan jgn lupa.. 5 waktu solat yg kita amalkan adalah salah satu senaman yg sgt2 berkesan.


p/s - Ncek Yus sangat sukakan sukan BADMINTON.. sebab ia adalah senaman yg menyeluruh dari atas hingga kebawah, senang cite complete set exercise. Jom join setiap malam minggu bersama NcekYus di Dewan KO Badminton Hall at KELANG.
Post a Comment