Monday, April 1, 2013

BENGKILAN

Assalam mualaikum...??
Dah tengah hari dah ni, tak lunch lagi ni, bfastpn Nasi lemak je pagi tapi tak habis. Selera kurang..
Baru-baru ni dapat news yg sangat tidak menyenangkan dan agak bengang dan di campur lagi dengan terkilan maka terhasillah ayat "BENGKILAN".. ha ha ha..
Tapi sebelum tu nak tanya. Apa maksud "Pinjaman Perniagaan" dari pandangan mata kasar anda? Bila dengar je PINJAMAN PERNIAGAAN confirm la untuk meminjamkan? Dan pinjaman tu bertujuan utk upgrade perniagaan kan? That i'm ryt? tak kesah lah ia dari segi kewangan atau pun barang yg kita perlukan mengikut harga yg ditawarkan.
All document dah submit, seperti yg dipinta, kelulusan dari orang atasan dh approve (KL Branch).. Sekarang ni masalah dari orang bawahan (Klang Branch). Just nak dapatkan signature utk loan approved je ni. 
Datang awal seperti yg dijanjikan untuk briefing, bila sampai sana diskus2.. what happen? He said... Pihak kami mengambil kesempatan di atas Pinjaman ni? What the hacktuiiii....!!! Ambil kesempatan dari segi apa? Proposal dah diberi, sebut harga dah diberi seperti yg dipinta. 100k tu utk apa? HQ KL kata ok, nothing problem. Apsal bila sampai ke tangan orang bawah ada masalah. 
REASON..
Dia kata history lama, "Ramai perniaga lama tak bayar pinjaman,"
 So? Orang lain punya najis, usahawan BUMIPUTRA yg lain dapat bau... Apa ke BODOH punya alasan. Itu masalah orang lama, bukan orang baru, kalau dah tau macam ni kenapa still offer pinjaman kepada peminjam yg baru? So stupid la...!! Padahal KL punya department clean & clear la, lagi galakkan, lagi berikan flow untuk benda2 macam ni. Tak profesional langsung, dah la servis macam hampeh.. main pas-pas je.. padahal it's simple, nak print borang pun kena tunggu orang lain print, macam plak tak boleh print sendiri, ada rekod kot.
Tulah masalahnya dan kenapa kebanyakan USAHAWAN Bumiputera kecundang dalam perniagaan, disebabkan perkara begini, memang patut dipersalahkan bagi peminjam yg tak bayar pinjaman, tapi kena la peka.. kenapa jadi begini, kenapa tak upgrade prosedur pinjaman ke tahap lebih baik. Cagarkan geran sebagai cagaran ke or dapatkan jaminan/penjamin dari kakitangan kerajaan atau potongan KWSP sebagai syarat dimana jika tidak dibayar, secara automatik akan dipotong. (ini pendapat)
well.. will see.. tunggu dan lihat apa yg berlaku selepas ini.. 
Cau..
Wish me luck..:)
Post a Comment